Enter Your Slogan Here: Lorem Ipsum Semblar un Simplificat Quam un Skeptic!

Wednesday, August 15, 2012

Sardin Bun

Roti sardin ni actually menggunakan basic dough yg saya pernah buat. lepas tuh tmbahkan inti sardin kat dalam. so easy...

Bahan2.
Inti sardin
-1 tin kecil sardin
-1/2 inci halia (dihiris nipis)
-1/4 biji lemon (utk hilangkan hanyir sardin)
-2 sudu sos tomato
-1/2  biji bawang besar dipotong dadu
-2 ulas bawang putih dipotong dadu . -2-3 sudu minyak masak (utk menumis)    


Basic dough (sy buat 1/2 dari basic dough)
-500g tepung gandum@tepung roti
-140g gula
-30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar
-11g yis mauripan@sebungkus
-1sk garam
-1sk bread improver - optional
-1sk bread softener - optional
-80g butter@marjerin
-250ml air@susu segar
-1 biji telur - kacau sedikit.


Cara-Cara.
Inti sardin
1. Asingkan kuah dan ikan sardin. Lenyek2 kan sardin bersama perahan lemon. Ketepikan.
2. Panaskan 2 sudu minyak kedalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang merah yg dipotong dadu tadi bersama halia.
3. Masukkan kuah dari tin sardin tadi. campurkan dgn 2 sudu sos tomato tadi. Tambah garam secukup rasa bg yg nk masin sikit.
4. Masukkan  ikan sardin yg telah dilenyek tadi. Biarkan si atas api smpai agak2 kering (utk thn lama)

Dough
1. Masukkan semua bahan2 dough kecuali marjerin dan uli sehingga menjadi doh yang lembut. tmbahkan marjerin. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
2. Bahagikan bulat2 kecil (dalam 40gm) kemudian masukkan inti sardin. lagik byk letak lagik sedap ;).  Kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi. Sy letak dalam muffin cup utk kelainan. ;)
3. Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 15-20min atau sehingga masak.


Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.  

0 comments: