Enter Your Slogan Here: Lorem Ipsum Semblar un Simplificat Quam un Skeptic!

Wednesday, July 4, 2012

Choc Bun with Apricot

Hurm roti lagi? sbb masih blum satisfied ngan karya sendirik. Cooking is your satisfaction? tepuk dada tanye selera. Kali ni saya teringin yg buat roti yang bercoklat plak.. tgk page Hana, trus generate idea utk uli2 tepung sambil menonton tibi.
Ni resepi Basic dough. leh campur apa2 ikut citarasa korang

Bahan-Bahan  *sy buat half adunan 38g per biji, dpt total 16 biji
500g tepung gandum@tepung roti
100g gula - sy letak 140g
30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar
11g yis mauripan@sebungkus
1sk garam
1sk bread improver - optional
1sk bread softener - optional
80g butter@marjerin
250ml air@susu segar
1 biji telur - kacau sedikit

Bahan Tambahan (mengikut citarasa)
setengah cawan kismis/apricot - cincang
1sb serbuk koko
1/2sk coklat emulco - optional


Cara-cara (Manual-coz Bread Maker xder)
1.Satukan semua bahan2 di atas kecuali mentega, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga lembut dan anjal, jika melekat tabur sedikit tepung. Biarkan doh naik 1.5jam.
2.Bulat2kan doh. Sy timbang lebey kurang 38-40g sebijik. Dapat dalam 16 bijik aka 1 loyang. Letak dalam bekas dan tutup dengan towel lembab, biar 1 jam hingga naik sekali ganda.
3.Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 15-20min atau sehingga masak.
*Sy Double check utk 15 minit pertama dulu utk make sure roti masak atasnya. Kemudian, pasang api bawah jer
4.Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas reda.


0 comments: