Rasernyer ramai yang tau nk wat kek ni..senang sangat.. even time sekolah2 dulu, ramai da pandai wat kek batik ni..
Saje cube balik since hubby suke mkn mende2 bercoklat..projek gemukkan cik hazrin. nice~
okes.. resepi cam di bawah:
Bahan
250g@satu peket biskut merie
200g@satu peket milo
397g @ 1 tin susu pekat - meh letak 3/4 cwn
5 biji telur
1sk esen vanilla
150g butter @ 2/3 cawan
2 sudu besar serbuk koko
1sk nescaffe - optional
2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
1. Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang.
2. Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati.
3. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
4. Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
5. Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
6. Keluarkan dan potong. Hidangkan
then jadiklah..senang kan :P~
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Rindu nak makan kek batik ko.. ;)
ehehe Bush, tingat kat UTP dulu, wat kek batik manual giller.. x der susun cantek2.. sejuk trus ngap jer..
Post a Comment