Today kiter try baking moist choc cake pulak.. menurut review blog2 cake ni sedap... ape kater kter cube jer laa.. ni resepinyer. Tp dimodify sikit based on pengalaman lepas and other recipe ;)
Bahan-bahan:
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat (sy letak susu segar biase jer)
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum (sy letak 1 3/4 cwn sjh)
**ayak sume bahan B
Bahan-bahan:
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat (sy letak susu segar biase jer)
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum (sy letak 1 3/4 cwn sjh)
**ayak sume bahan B
Topping
1/2 cawan koko (jenama x kesah)
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
sesudu tepung jagung
2 bijik kuning telur
Cara-cara:
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan gula dan pukul lagi bia kembang sikit
3.Kemudian masukkan minyak masak
4. Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5. Bakar pada suhu 160 degree selama 40 minit atau sehingga masak
•Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak da larut sume. bile kek sejuk, letak toping atas tuh. boleh jugak letak hirisan choc (depend atas kreativiti). but me malas sikit..hehehe...
1/2 cawan koko (jenama x kesah)
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
sesudu tepung jagung
2 bijik kuning telur
Cara-cara:
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan gula dan pukul lagi bia kembang sikit
3.Kemudian masukkan minyak masak
4. Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5. Bakar pada suhu 160 degree selama 40 minit atau sehingga masak
•Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak da larut sume. bile kek sejuk, letak toping atas tuh. boleh jugak letak hirisan choc (depend atas kreativiti). but me malas sikit..hehehe...
Ni la hasilnyer lebey kurang.. maybe next time nk try with better decoration..
selamat mencuba!
selamat mencuba!
0 comments:
Post a Comment